Zašto su lampe za projektore tako skupe?

Ako želite da uživate u vrhunskoj kakvoći slike, Vaš projektor mora da ima dugoročno stabilne i prirodne boje, dovoljnu rezoluciju i visoku svjetlost i kontrast slike. Za to Vam treba snažan i kvalitetan izvor svjetlosti.

Najbolje su se pokazale žarulje od žive

U današnje vrijeme se u projektorima koriste uglavnom žarulje od žive koje sadrže smjesu plinova. Mješavina ima za vrijeme rada projektora pritisak više od 200 atmosfera i unutrašnju temperaturu oko 1000 °C. Ova vrsta žarulja obezbijeđuje uz uobičajenu snagu od 120-300 watti dugi životni vijek lampe i dobar stabilitet slike.

Da bi postigli što najbolje parametre, u tijeku proizvodnje žarulje se koristi nekoliko patentiranih tehnologija i skupa oprema za proizvodnju što se naravno projektira i u cijenu lampi. Ako Vas zanima tehnologija proizvodnje žarulja, pročitajte više o tehnologiji E-TORL Epson UHE.

Tko proizvodi lampe za projektore?

Za potpunost moramo navesti da i sami proizvođači projektora većinom lampe za svoje projektore ne proizvode ali ih kupuju od dobavljača. Proizvođača originalnih žarulja za projektore je u današnje vrijeme samo nekoliko: Iwasaki (HSCR), Osram (P-VIP), Matsushita/Panasonic (HS), Philips (UHP), Phoenix (SHP), Ushio (NSH) a Epson (UHE).

Time se naravno produžava opskrbni lanac originalnih lampi sa modulom između proizvođača žarulje i konačnog kupca. Zbog toga raste cijena tako da osim najskupljih (ali i najpouzdanijih) originalnih lampi sa modulom nudimo također druge varijante kupovinom kojih možete značajno uštedjeti novac – zamjenske i generične lampe i same žarulje bez modula.

Pazite se falsifikata

Zbog visoke cijene originalnih lampi se u zadnje vrijeme pojavljuju i tzv. counterfeit (falsificirane) lampe. Radi se o kopijama originalnih lampi sa modulom, koje sadrže razne žarulje različite kakvoće – od najkvalitetnijih žarulja određenih za tržište sa rezervnim dijelovima (npr. Philips) do manje kvalitetnih, takozvanih „no name“ žarulja. Te su ugrađene u neoriginalno kućište i trebale bi da se prodaju kao generične lampe ako sadrže kvalitetnu žarulju jedong od gore navedenih proizvođača originalnih žarulja za projektore, ili kao zamjenske lampe ako sadrže „no name“ ili neku drugu žarulju.

Nažalost se falsifikati na tržištu nude kao originali koji se pakuju u repliku originalnog pakovanja tako da bi još više zbunili kupce. Proizvođači i prodavci falsificiranih lampi za projektore krše zakon i oštećuju i proizvođače originalnih lampi i korisnike koji u stvari kupuju drugi proizvod nego što misle a često za njega i plaćaju više nego što bi trebali.

U našoj trgovini nećete naći takve lampe. Cijenimo naše kupce i želimo da s nama budu dugoročno zadovoljni. Na internetu možete relativno jednostavno naći takve lampe i identificirati ih na osnovu sumnjivo niske cijene koja ne odgovara normalnoj cijeni originalne lampe sa modulom.

Ako već o lampama znate sve što je potrebno, preostaje samo odabrati ispravnu varijantu za vas

Najbrži vodič izborom lampe

Pronađi lampu u 2 klika

Lampe za projektore

Lampe za TV